Tai viena iš šių metų kelionių tendencija, pastebima kelionių ekspertų, kai keliautojai ieško gaivesnio klimato ir vėsesnės oro temperatūros. Dėl klimato kaitos oro ir vandens temperatūra vis labiau kyla, o dažnos karščio bangos trikdo daugelio žmonių kasdienį gyvenimą visame pasaulyje. Net ir kai oro temperatūra nepasiekia kritinės ribos, perteklinės karštos dienos gali būti tiesiog nemalonios, tai lemia keliautojus ieškoti atokvėpio ir alternatyvių atostogų Šiaurės Europoje.

Pastaraisiais metais Italijoje ir Ispanijoje (dviejose istoriškai populiariose vasaros atostogų kryptyse) buvo užfiksuotos rekordinės karščio bangos, todėl keliautojams buvo sunku išvykti ir pasimėgauti lankytinomis vietomis, dėl kurių jie nukeliavo tūkstančius kilometrų. Graikijos salose neretai skelbiamas gaisrų pavojus, dėl karščio periodiškai uždaromas žymusis Atėnų Akropolis. Nors Skandinavija nėra visiškai apsaugota nuo pasaulinio atšilimo sukeliamų ekstremalių orų, alinančios karščio bangos vis dar pasitaiko labai retai. Temperatūra paprastai būna bent 10 °C žemesnė nei Pietų ar Vidurio Europoje, o vėsus vėjelis yra labiau būdingas nei toliau į pietus pažįstama dusinanti drėgmė. Šiais metais sulaukus rekordiškai šiltos vasaros ir Lietuvoje, pastebime tendenciją ir susidomėjimą kelionėmis į Skandinaviją – gelbėja ir tai, jog turime puikų susisiekimą tiek oro, tiek žemės keliais ir net jūros transportu iš kitų Baltijos šalių.

Danijoje ar Norvegijoje galima praleisti ir visą savaitę poilsiaujant paplūdimyje, o geriausi šių šalių paplūdimiai prilygsta net ir Viduržemio jūros regiono paplūdimiams, tačiau didžioji dalis keliaujančiųjų atvyksta čia dėl žygių, unikalios floros ir faunos bei šiaurės pašvaisčių. Rekomenduojame ir Norvegijos fiordus su sustojimais Osle ir Bergene, kad susipažintume su vietos kultūra. Kitas, mažiau žinomas Norvegijos miestas, Bodo šiais metais tituluojamas kultūros sostinė, todėl ir šioje šalies dalyje taip pat vyksta daugybė renginių ir begalės pramogų visiems. Norintieji atostogauti šiek tiek toliau, vis daugiau susidomėjimo sulaukia Farerų salos, kurios yra toli nuo minios žmonių ir pasižymi įspūdingu gamtovaizdžiu, neatsilieka ir visiems puikiai žinoma Islandija. Vasaros mėnesiais galite vykti ir piečiau pusiaujo, pasimėgauti vėsesne temperatūra. Ieškantiems egzotiškesnių krypčių verta apsvarstyti Argentiną arba Čilę – čia temperatūrų stulpelis neperkopia ir 20 °C laipsnių.

Nors keliaujant šiltuoju metų laiku į rankinį bagažą gana lengva įsimesti maudymosi kostiumėlius, šortus ir marškinėlius, atostogas šaltesniame klimate reikia kruopščiai planuoti. Vykstant į šaltuosius kraštus reikės pakuotis kitaip – pasiimti šiltesnius, stambesnius drabužius, taigi ir didesnį bagažą. Be to, vykstant į tolimesnius kraštus, ne turistinio sezono mėnesiais, kai kurios lankytinos vietos gali būti uždarytos. Taigi reiktų pasidomėti ir planuoti atitinkamai – juk nenorite grįžti namo nusivylę. Taip pat svarbu nepamiršti tai, kad ne sezono metu viešasis transportas vietoje (taip pat ir skrydžiai ar keltai) gali būti retesnis. Nors norint išvykti į vėsias atostogas gali prireikti papildomo planavimo, verta tai padaryti. Galite tikėtis didesnės vertės ir mažesnės minios žmonių, jau nekalbant apie artimesnį bendravimą su vietiniais gyventojais ir neišvengiamą keliavimą į unikalias vietas, kurios anksčiau galbūt ir net nebūtų buvusios jūsų „kelionių radare“.


Mes padėsime sutaupyti jūsų laiko, kurį paprastai praleistumėte ieškodami geriausių skrydžių, viešbučių ir planuodami kitas kelionės detales.  Mūsų profesionalai gali greitai ir efektyviai rasti geriausius pasiūlymus, atitinkančius jūsų poreikius.

    * Šie laukai yra privalomi.

    D Katkauskas
    Katkauskas